ΤΑ ΑΠΑΡΑΒΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στο Ιστολόγιο «Ομολογία» είδα το εξής σχόλιο στο θέμα της υπερπαρατεταμένης και καταχρασμένης οικονομίας. Το παραπλανητικό επιχείρημα της επιστρατεύσεως των «Οικουμενικών Συνόδων» και δη του Μεγάλου Βασιλείου ώστε να παρουσιαστεί η αναληθής αυθαιρεσία ότι οι Άγιοι Πατέρες δήθεν έκαναν γενικώς και αορίστως, αφηρημένες και αδιάκριτες «οικονομίες» και αναγνώριζαν “a priori”  τα μυστήρια των αιρετικών, είναι όχι μόνο άκυρο και ανυπόστατο, αλλά καταντά λίαν επικίνδυνο και ευρύτατα καταστρεπτικό, μιας και ο «ανώνυμος» σχολιαστής οδύρεται περί «καταστροφής»…

 

Θα πρέπει επιτέλους να πάψει αυτός ο ανεπίτρεπτος αναμασημός και διασυρμός. Αυτοί που μας στέλνουν απανωτά έμαιλς και μας κάνουν επίθεση με ειρωνεία και χλευασμό, έχοντας «σημαία» και «τρόπαιο» αυτό το ξεπερασμένο πια επιχείρημα, ας ανανήψουν επί τέλους και ας δουν λιγάκι πιό αντικειμενικά, δίκαια και σεμνά τις δύο αυτές περιπτώσεις χωρίς να μας αποκρύπτουν κάποια επουσιώδη γεγονότα και παραμέτρους οι οποίες ανατρέπουν τελείως τον πρόχειρο και επιπόλαιο συλλογισμό τους.

 

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσουμε κάτι απολύτως βασικό:

 

Οι Άγιοι Πατέρες έκαναν πάγια και σταθερή χρήση της Ακρίβειας, ενώ η οικονομία ήταν σπάνιο μέτρο κατ΄ άκραν εξαίρεσιν και με άδεια και επικύρωση Οικουμενικής Συνόδου. Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε οικονομία, είμαστε υποχρεωμένοι από αξιοπρέπεια και σεβασμό στους Αγίους Πατέρες, να εξετάσουμε καλά τα τρία παρακάτω:

 

1) ΠΟΙΟΣ έκανε χρήση της οικονομίας, ο οποιοσδήποτε γενικώς και αορίστως ή κάποιος Μέγιστος Άγιος Πατήρ, κάποια Ανωτάτη αρχή και εξουσία;

2) ΠΟΤΕ, σε ποιά περίπτωση έκαναν χρήση της οικονομίας και κάτω από ΠΟΙΑ κριτήρια και ΠΟΙΕΣ προϋποθέσεις;

3) ΕΑΝ εφαρμόζονται από μας σήμερα αυτές οι προϋποθέσεις και γιατί περιφρονούνται και ακυρώνονται;

 

Ιδού και το σχόλιο:

 

Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2018 – 2:57 π.μ.

 

Δυο Οικουμενικές Σύνοδοι, π.Π.Π., έκαναν Οικονομία και δέχθηκαν μυστήρια αιρετικών. Ο Μέγας Βασίλειος έκανε Οικονομία σε θέματα πίστεως. Η κατάργηση της Οικονομίας είναι καταστροφή!

 

Nikolaos Pandazis wallingoff.com11 Φεβρουαρίου 2018 – 3:49 μ.μ.

 

Ανώνυμε συμμαζέψου, επιτέλους! Το πιστοποιείς και μόνος σου: Ποιοί έκαναν τις οικονομίες; Δύο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ!

Εμείς δεν δικαιούμαστε να κάνουμε οικονομίες διότι, ακριβώς, διότι δεν είμαστε ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ και ούτε θα σταθούμε υπεράνω αυτών και “σοφότεροι” αυτών!

 

Ας ΜΗΝ κόβουμε και ράβουμε στα μέτρα μας σα τους Χιλιαστές! Η εσκεμμένη (εκ προμελέτης) γενίκευση τέτοιων εξαιρετικά σπανίων εξαιρέσεων εγγίζει τα όρια της συνειδητής διαστροφής. 

 

Οι δύο αυτές Οικουμενικές Σύνοδοι δεν έκαναν ΠΟΤΕ οικονομίες αδιάκριτες, ΑΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΣ και ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ… Έθεσαν αυστηρές, απόλυτες και απαράβατες προϋποθέσεις προκειμένου να προβούν σε τέτοιες σπανιώτατες κατ’ άκραν οικονομίαν εξαιρέσεις: 

1. Εξέτασαν λεπτομερώς να εξακριβώσουν την αληθινή και έμπρακτη ΜΕΤΑΝΟΙΑ του αποδέκτου της οικονομίας

2. τον ανάγκαζαν να υπογράψει “Λίβελο Μετανοίας”απαιτούσαν ο αποδέκτης να βγει δημοσίως και να αναθεματίσει και καταδικάσει ΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ όσους τον βάπτισαν ή χειροτόνησαν και….

3. ΑΝΑΜΥΡΩΝΑΝ αυτόν ή αυτούς.

Εάν αποσιωπήσουμε ενόχως τα 4 αυτά βασικά και συγκλονιστικά, τότε ασεβούμε στην Μνήμη των Αγίων Πατέρων και εκπειράζουμε το Άγιο Πνεύμα να ασχοληθεί μαζί μας και να “καταντήσει” πονηρός υπηρέτης και διπλωματικός Χορηγός της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ-οικονομίας μας.

 

Εφ’ όσον ο Βαρθολομαίος και οι αρετικοί του επίσκοποι οικουμενιστές, δεν πληρούν ΚΑΜΙΑ από τις ως άνω προϋποθέσεις, τότε είναι παντελώς (Παντελή μου!!) ΑΚΥΡΟ το ψευδοεπιχείρημα αυτό και ζημιώνει όχι μόνο την τιμή μας και την υπόληψή μας αλλά βλάπτει ανυπολόγιστα τον της Αποτειχίσεως Αγώνα και επιβαρύνει την ψυχή μας διότι αφήνουμε κληρονομιά μια δική μας αυθαίρετη ερμηνεία χωρίς να αποκαλύπτουμε στον πιστό λαό τα σημανιτκότατα και αδιαπραγμάτευτα αυτά Αγιοπατερικά κριτήρια και τις Αγιοπνευματικές προϋποθέσεις μίας τέτοιας ΣΠΑΝΙΑΣ οικονομίας.

 

Αναφέρεις και τον ΜΕΓΑ Βασίλειο… Ποιός ακριβώς έκανε οικονομία “σε θέματα πίστεως;” Όχι πάντως “όποιος κι όποιος” αλλ’ αυτός ο Μέγας Βασίλειος! Εμείς ΔΕΝ είμαστε “Μέγας Βασίλειος” και όλοι οι αποτειχισμένοι να κάνουμε σύναξη απ’ όλη την υφήλιο, πάλι δεν τον φτάνουμε ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΝΥΧΑΚΙ! Μην το ξεχνούμε αυτό και μην τρέφουμε για τον εαυτό μας τέτοια κρυφή ύπουλη κρυφή υπερηφάνεια πως μπορούμε και μεις ως Μεγάλοι Βασίλειοι να εφαρμόζουμε οικονομίες απλόχερες και άσχετες τελείως με την δική του ειδική και έκτακτη περίπτωση.

 

Και για να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα χάριν φθηνού εντυπωσιασμού, ο όρος “θέματα Πίστεως” είναι πολύ γενικευμένος… ΠΟΥΘΕΝΑ ο Μέγας Βασίλειος δεν δίδαξε ότι “οι ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας αιρετικοί έχουν έγκυρα μυστήρια” κι αν δεν έχεις συγκεκριμένη παραπομπή, ΜΗΝ τον πιάνεις στο στόμα σου και πριν τον πιάσεις, πλένε το στόμα σου με βιτριόλη… 

 

Και ΜΗ μου πεις – “ναι αλλά απέφυγε να αναφερθεί στην Θεότητα του Αγίου Πνεύματος” διότι θα σου πω: έστω αυτή η αποφυγή, ΠΟΥΘΕΝΑ και με ΤΙΠΟΤΕ δεν πιστοποιεί την “εγκυρότητα μυστηρίων στους ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ!” Από πού κι ως πού;

 

ΜΗΝ τολμήσεις και ταυτίσεις αυτά τα εκ διαμέτρου αντίθετα διότι θα εγερθεί εκ τάφου “η του Χριστού Θεία Μέλισσα” και θα σου κοπανήσει ένα πολύ γερό ΤΣΙΜΠΗΜΑ που ο πόνος θα διαρκέσει ακόμη και μετά θάνατον! 

 

Είναι τρομερά επικίνδυνο εμείς οι μηδαμινοί και πεπερασμένοι να επιστρατεύουμε με τόση αναισχυντία και θρασύτητα τους Αγίους Πατέρες για να τους παρουσιάσουμε ως υπηρέτες και υπουργούς της οικονομίας-ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ μας! Έλεος πια!

 

 

 

Leave a Reply